Stal nierdzewna to wspólna nazwa dla znacznej grupy rodzajów stali jakościowych, jakie ze względu na zawartość chromu, mającą chociaż 11%, są wytrzymałe na niszczenie pod wpływem chemicznej czy elektrochemicznej reakcji z obejmującym środowiskiem. W języku specjalistów właściwość tę określa się wytrzymałością na rdzę. Zamknięty w stali chrom, idąc w reakcję z tlenem znajdującym się w powietrzu, tworzy na przestrzeni stali niewidzialną gołym okiem powłokę tlenku chromowego, jaka chroni stal przed oddziaływaniem elementów wywołujących rdzę.
Klika słów o stali nierdzewnej
Stal nierdzewna to odmiennie stal kwasoodporna (znany skrót INOX). Znaczy to, iż nie podlega ona rdzy pod naciskiem rozmaitych elementów, pomiędzy innymi kwasów organicznych obecnych w żywności, takich jak na przykład kwasy cytrynowy, octowy lub mlekowy. Z tego oczywiście powodu stal nierdzewna jest niezwykle wartościowym produktem do kontaktu z jedzeniem – potrzebują tego normy HACCP mające na celu zapewnienie optymalnego zabezpieczenia żywności.
Stal nierdzewna – wartości
Najistotniejszą wartością stali kwasoodpornej jest wytrzymałość na rdzę, jaką zawdzięcza dodatkowi chromu. Gatunki wysokostopowe będą przedstawiały takie właściwości w większości kwasów, roztworach zasadowych i w środowisku z obecnością chloru. Choćby rodzaje o mniejszej ilości chromu (ok. 11%) w dobrym miejscu przedstawiają się niezwykle dużą wytrzymałością, więc z przeznaczeniem stosuje się ich do tworzenia akcesoriów domowego użytku. Odmienną cechą przemawiającą za doborem stali kwasoodpornej jako artykułu dla sprzętów gastronomicznych, połączonych z sektorem konsumpcyjnym czy leczniczym (np. akcesoria operacyjne), jest łatwość oczyszczania.